Studieemnet “Helsepedagogikk i møte med sjeldne diagnoser” arrangeres av Frambu i samarbeid med Universitetet i Innlandet, er på 15 studiepoeng og gjennomføres på deltid over et halvt år. Emnet er nettbasert og har digital oppstartsamling, fem webinarer og hjemmeeksamen. Noe for deg eller noen du kjenner?
Stadig flere får og lever med en sjelden diagnose i Norge. Behovet for kompetanse om dette er derfor økende.
Studieemnet “Helsepedagogikk i møte med sjeldne diagnoser” gir grunnleggende kunnskap om sjeldne diagnoser og ulike typer tilrettelegging. Det har vært arrangert årlig siden 2019, med gode tilbakemeldinger.
Hva er helsepedagogikk?
Helsepedagogikk handler om samhandlingen mellom fagpersoner og brukere, og har som mål å styrke kompetansen innen pasient- og pårørendeopplæring. Det handler om å styrke brukerens handlingskompetanse og motvirke forhold som kan føre til passivitet eller uheldig avhengighet til hjelpeapparatet. Det handler også om å forstå hva som fremmer læring og mestring, og hva som kan være til hinder for dette.
Hvem passer studiet for?
Studiet passer som valgfritt studieemne for studenter i helse-, sosial- eller pedagogiske fag og som etterutdanning for alle som kan møte barn, ungdom eller voksne med sjeldne diagnoser i arbeidet sitt, for eksempel i helsestasjon, barnehage, skole, hjem, arbeid, fritid, habiliteringstjeneste, PPT, barnevern, NAV eller liknende.
.
.
Innhold i studiet
Mangel på kunnskap om sjeldne diagnoser blant fagpersoner er en stor utfordring for personer med slike diagnoser og deres nærmeste. For at disse skal få et helhetlig tjenestetilbud, må tjenesteyterne i hjemkommunen deres har egen kunnskap, vite hvor det finnes kunnskap om sjeldne diagnoser og samarbeide med fagpersoner fra andre fagfelt.
Målet med studiet er å gi fagpersoner og tjenesteytere som jobber med personer med sjeldne diagnoser økt kunnskap, slik at disse blir dyktigere og tryggere i sin tjenesteutøvelse.
Studieemnet består av følgende moduler:
- Hva er en sjelden diagnose?
- Ulike typer diagnoser og særlige utfordringer ved dem
- Helsepedagogikk ved sjeldne diagnoser
- Livsløpsperspektiv og langsiktig planlegging
- Holdninger og etikk
.
Praktisk informasjon
- Du må ha generell studiekompetanse eller realkompetanse for å kunne delta
- Studiet starter med en digital samling i andre halvdel av januar 2025
- Bestått eksamen gir 15 studiepoeng
- Studieavgiften er kr 9 000 og inkluderer kostnader knyttet til eksamen. I tillegg kommer semesteravgift på kr 926 til Universitetet i Innlandet.
- Søknadsfrist er 1. desember 2024 (utsatt fra 15. november)
.
Les mer om studiet og hvordan du kan delta her
.
Dette sier tidligere studenter om emnet:
.
.