Siste nytt fra Frambu
Nyheter fra Frambu

Forsker på sjeldne diagnoser som har utviklingsforstyrrelse som symptom
Mange sjeldne diagnoser har utviklingsforstyrrelser som en del av symptombildet. Prosjektet SJELDENgen undersøker både variasjonen innenfor og mellom ulike sjeldne diagnoser med utviklingsforstyrrelser. Vil du dele dine erfaringer med oss?
25.03.2025

Ledig vikariat: Pedagogisk leder
Vi har ledig vikariat som pedagogisk leder i 100 % stilling fra august 2025. Noe for deg eller noen du kjenner?
20.03.2025

Ledig vikariat: Miljøarbeider
Vi har ledig to vikariater som miljøarbeider i 100 % stilling fra august 2025. Noe for deg eller noen du kjenner?
20.03.2025

Kartlegger munnhelse ved sjeldne diagnoser
Personer med sjeldne diagnoser har ofte spesielle utfordringer knyttet til munn- og tannhelse. For å få mer kunnskap og sikre bedre oppfølging, samarbeider Frambu og Nasjonalt kompetansesenter for oral helse ved sjeldne diagnoser (TAKO-senteret) om kartlegging av munnhelsen og munnfunksjonene til deltakere på utvalgte kurs på Frambu.
19.03.2025

Webinar: Hvordan møte foreldre i krise?
Hvordan kan tjenesteytere og fagpersoner forholde seg til foreldre i krise?
Det er tema for webinaret vi arrangerer 10. juni 2025.
Jobber du med familier med barn med sjeldne og sammensatte tilstander?
Da kan dette være aktuelt for deg!
14.03.2025

Ledig stilling: Kommunikasjonsrådgiver
Er du god på videoproduksjon og direktesendinger? Bli kommunikasjonsrådgiver på Frambu! Vi har ledig fast 100 % stilling. Les mer om stillingen her.
12.03.2025

Rapport fra kurs om mitokondriesykdom
I november 2024 arrangerte Frambu kurs for voksne med mitokondriesykdom. Her er en kort rapport fra kurset.
11.03.2025

Søsken deler sine beste råd
Denne uka har familier med barn som har svært sjeldne kromosom- eller genforandringer vært samlet til kurs på Frambu. For søsken til disse barna kan hverdagen være annerledes enn for mange andre. På kurset fikk de mulighet til å dele erfaringer, reflektere over egen rolle og knytte bånd med andre i liknende situasjoner. Vi har samlet noen av de beste rådene de har til andre søsken, og til foreldre. Kanskje du kjenner deg igjen, eller kanskje du får noen nye tanker?
07.03.2025

Bli med på Frambukonferansen 2025!
Årets Frambukonferanse handler om hjernehelse og går av stabelen tirsdag 17. juni på Litteraturhuset i Oslo. Det blir også mulig å delta digitalt. Vi er skikkelig stolte over programmet for dagen, og tror det vil være interessant for mange. Blir du med?
05.03.2025

Webinar rettet mot fagpersoner i MetabERN og metabolske nettverk i Norge
Tirsdag 27.mai fra kl. 13.00 til kl. 15.30 arrangeres et webinar om tyrosinemi type 1, kalt “Tyrosinemia type 1 from a neurometabolic perspective”.
Webinaret er tilgjengelig for inviterte fagpersoner i European Reference Network for Rare Hereditary Metabolic Disorders (MetabERN) og fagpersoner fra metabolsk nettverk i Norge.
Personer som deltar på brukerkurset Tyrosinemi type 1 har mulighet til å følge webinaret fra Frambu.
Webinaret ledes av Nasjonal behandlingstjeneste for nyfødtscreening og avansert laboratoriediagnostikk for medfødte stoffskiftesykdommer.
05.03.2025

3q29 delesjon – hva er egentlig det?
3q29 delesjon er en svært sjelden kromosom- og genforandring. Delesjon betyr at det mangler litt genmateriale. Ved denne diagnosen mangler det vanligvis rundt 20 gener på kromosom 3. Det kan føre til vansker på flere forskjellige områder.
02.03.2025

Besteforeldre – en uvurderlig ressurs!
Hvis du skulle ha beskrevet ditt barnebarn med ett ord – hvilket ville du ha valgt? Solstråle! Nydelig! Gledesspreder! Energi! Enestående! Skjønn!
Denne uka har over 60 besteforeldre til barn med sjeldne diagnoser vært samlet på kurs på Frambu. Besteforeldrene opplever det å ha barnebarn som en stor berikelse i sitt liv. Det handler blant om at perspektivene på hva som er viktig i livet endres.
27.02.2025

Når hodet vil mer enn kroppen
På Ullevål sykehus møter jeg Camilla Pedersen (41). Hun er der med sin yngste sønn, som er innlagt. Selv med de utfordrende omstendighetene møter hun meg med en rolig og positiv utstråling som straks gjør inntrykk.
21.02.2025

Ledig vikariat: Klinisk ernæringsfysiolog
Er du interessert i det sjeldne og sammensatte? Vi søker nå etter en faglig nysgjerrig klinisk ernæringsfysiolog til et ettårigvikariat i 100 % stilling med mulighet for forlengelse. Det er også mulig med delt stilling. Les mer om jobben her.
17.02.2025

JNCL – hva er det?
Juvenil nevronal ceroid lipofuscinose (JNCL) er den vanligste formen for nevronal ceroid lupofuscinose i Skandinavia og USA. Hvert år fødes det ett til to barn med diagnosen i Norge. Sykdommen er fremadskridende. Over tid går funksjonene i hjernen gradvis tilbake. Det påvirker mange ulike funksjoner i kroppen, og fører blant annet til barnedemens. Les kort om de vanligste vanskene ved diagnosen her.
16.02.2025

Angelmans syndrom: En mor forteller
Karoline er psykologspesialist og bor i Tønsberg. Hun er mamma til tvillingene Fredrik og Oskar, som ble født i 2008. Sistnevnte har Angelmans syndrom. Her forteller hun om livet med Oskar og broren fra de var små og frem til nå.
15.02.2025
Videoer fra Frambu
Videoer fra Frambu
Hva er egentlig Frambuleir? Se glimt fra en tidligere leir her.
Hva er genterapi og hva kan vi bruke det til? Sigrid Bratli fra Bioteknologrådet forklarer.
Hvordan er det å leve med Möbius’ syndrom? Ole Marius Løken forteller litt fra eget liv her.
Podkaster fra Frambu
Podkaster fra Frambu
Kjærlighet og samliv
Gabriel har en alvorlig muskelsykdom og en kjæreste med cerebral parese. Her forteller han om hvordan det er å være et par og leve sammen når man har funksjonsnedsettelse og brukerstyrt personlig assistanse.
Sunn livsstil i egen bolig
Caroline med Prader-Willis syndrom har gått ned mange kilo og lever et mye sunnere og bedre liv enn før. Her forteller Caroline og tjenesteyterne hennes hvordan de fikk det til.
Hvordan er det å være søsken til en person med en sjelden diagnose? Ingrid, Tonje, Nora og Benedicte forteller.