Europeisk samarbeid
Frambu blir jevnlig bedt om å være partner i europeiske samarbeids- og utviklingsprosjekter. De fleste av forespørslene kommer fra land som omfattes av EØS-midlene. For å kunne søke om EØS-midler til et prosjekt, må mottakerlandet ha en partner fra et giverland, for eksempel Norge. Hvis søknaden blir godkjent, blir alle utgifter knyttet til faglige bidrag, reiser og konferansedeltakelse i prosjektet dekket av EØS-midler. Frambu har sagt ja til å være samarbeidspartner i flere slike prosjekter.
Hva bidrar Frambu med i prosjektene?
Et viktig bidrag handler om å dele Frambus lange erfaring og kunnskap fra utviklingen av tilbud til personer med sjeldne diagnoser i Norge.
Frambus fagpersoner deltar aktivt inn i prosjektene med presentasjoner og foredrag, faglige drøftinger og kompetanseutveksling i møte med personer med diagnose, familier, fagpersoner og myndigheter i prosjektlandene.
Hvorfor synes vi det er viktig å delta i slike prosjekter?
EØS-midlene er Norges bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS). Norske myndigheter understreker at støtten også skal styrke forbindelsene og samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene.
For Frambu har arbeidet i slike prosjekter ført til at vi er blitt en del av et større nettverk i Europa som jobber med sjeldne diagnoser. Samarbeidet med andre land i Europa gir oss også en mulighet til å se vår egen organisasjon utenfra. Det bidrar til nytenkning.
Hvilke positive ringvirkninger har disse prosjektene for Frambus målgrupper?
Gjennom samarbeidsprosjektene knytter vi oss tettere til de europeiske fag-, forsknings- og utviklingsmiljøene innen sjeldne diagnoser i Europa. Dette bidrar til å gjøre Frambu kjent i disse miljøene og ivaretar Frambus posisjon som en sentral aktør på feltet. Vi har etablert viktige faglige kontakter og økt tilgangen til å drive kompetanseutveksling på tvers av landegrensene.
Ved å delta i disse prosjektene, tar Frambu også ansvar og posisjon som en viktig aktør på feltet sjeldne diagnoser i Norden og Europa. Vi støtter opp om og viser solidaritet overfor viktige ressurspersoner og ildsjeler som jobber for en samfunnsutvikling med sikte på å forbedre forholdene, tjenestene og oppfølgingen som er tilgjengelig for personer med sjeldne diagnoser og deres familier. Dette gjelder land som opplever store økonomiske utfordringer knyttet til helse-, omsorgs- og opplæringssektoren..
Gjennom prosjektene får Frambu også tilført økonomiske midler som støtter opp under tjenestene vi leverer til våre brukere og deres familier.
Hvordan er prosjektene finansiert?
Samarbeidsprosjektene er finansiert med EØS-midler. Dette er pengestøtte fra EØS-landene til utvalgte EU-land for å bidra til sosial og økonomisk utjevning i Europa.
Prosjektene Frambu er involvert i, er som regel finansiert gjennom EØS-fondet “Active citizens fund”. Dette fondet har som mål å styrke det sivile samfunnet og innbyggernes mulighet til innflytelse i samfunnsutviklingen. Fondet støtter blant annet prosjekter knyttet til frihet, likhet, rettssikkerhet, menneskeverd og respekt for menneskerettighetene. Utsatte gruppers posisjon og medvirkning blir prioritert..
.
Pågående prosjekter
- Bulgaria: Empowerare2021
- Kroatia: Kvinnehelse
- Tsjekkia
- Romania
Tidligere prosjekter
- Romania: NoRo-senteret
Etablering av et senter for sjeldne diagnoser i Romania. Prosjektet ble gjennomført i perioden 2009-2011 og ble finansiert av EØS-midler med Frambu som partner. Senteret tilbyr tjenester med utgangspunkt i Frambu-modellen, med tjenester tilpasset Romanias behov. Som på Frambu, er målet å forbedre livskvaliteten til mennesker med en sjelden sykdom i Romania. Senteret heter NoRo-senteret (etter Norge-Romania-samarbeudet) og ligger i Zalau. - Romania: NoRo-Frambu. Prosjektet ble gjennomført mellom mars 2015 og april 2016. Det ble finansiert av EØS-midler og Norges tilskudd 2009-2014, gjennom NGO-fondet i Romania.
- Portugal: Casa dos Marcos
- Tsjekkia: Kompetanseutveksling og studiebesøk på Frambu
- Bulgaria: Empowerare
- Ungarn: Prosjekter rettet mot voksne med sjeldne diagnoser med utviklingshemning
.
Klikk på lenkene i menyen for mer informasjon.
.
.