Kjære mammaer og pappaer til barn i risikogruppen

Publisert: 10. mars 2020

Foreldre og barn

Vi vet at mange foreldre har det ekstra tøft nå, med økt ansvar og økt press, bekymring for smitte og oppfølgning av hjemmeskole og aktiviteter hjemme. Det er ikke rart om du er emosjonell, irritabel, glemsom, søvnløs eller opplever smerter i kroppen. Dette er vanlige følger av stress og bekymring. Her er noen tips til hvordan du kan hjelpe deg selv i denne situasjonen.

  • Senk kravene til deg selv. Sett opp alt du føler du må gjøre og prioriter. Hva er egentlig viktig nå? Dette er en tid hvor «godt nok» er målet.
    .
  • Hold rutiner. Rutiner gjør at vi kan benytte mindre tankekapasitet og bli mindre slitne. Dessuten er det trygt og forutsigbart for liten og stor.
    .
  • Spis selv om appetitten er begrenset. Energi og følelser påvirkes hvis kroppen ikke får det den skal.
    .
  • Få lys og luft. Har du hage eller balkong, gå ut og ta noen dype magadrag med frisk luft regelmessig i løpet av dagen. Kan dere gå en tur uten å utsette dere for risiko, gjør det!
    .
  • Beveg kroppen. Spenninger setter seg i muskler. Bruk den ikke bare til pliktene dine, men også for din egen skyld. Rull litt med skuldrene, sving litt med armene, tøy litt på nakken. Stresset setter seg ofte her. Tenk på hvordan du beveger deg. Er du stressa og rask i bevegelsene, sender du signaler til hjernen din om at «her er det fare på ferde» og kan bli enda mer stresset.
    .
  • Når man er stresset og bekymret, puster man ofte veldig overfladisk. Prøv å være bevist dette og stopp en gang iblant for å ta noen ordentlig dype pust. Dette sender også signaler til hjernen din om å slappe av..
    .
  • Skjerm deg. Sørg for at du har nok informasjon om det som gjelder ditt barns helse og forholdsregler, men skjerm deg for informasjonen som flyter fritt nå. Å hele tiden se en facebook- eller nyhetsoppdatering om viruset trigger tanker. Sett regler for deg selv og logg av.
    .
  • Jobb med tankene. Bekymringstanker er plagsomme, men de er flere måter man kan jobbe med slike tanker.
    1. Prøv å justere litt på tankene når de kommer. Er den automatiske tanken «han kommer til å bli smittet», kan du da tvinge deg til å trene på «han kan bli smittet, men kanskje ikke». Si det høyt, skriv det ned, gjør det du kan for å tvinge deg selv til å tenke en alternativ tanke.
    2. Sett av tid til å la tankene komme. Går du hele dagen og holder bekymringer unna, trenger de også å få utløp. Skriv gjerne ned bekymringene dine – å sette ord på ting hjelp en ofte med å få perspektiv.
      .
  • Lag en plan. For å vaksinere seg selv litt mot stresset, kan det være hensiktsmessig å skrive ned trinn for trinn hva dere skal gjøre hvis dere mistenker smitte. Da vet du at hvis det skjer, så har du allerede de første skrittene klare.
    .
  • Snakk med noen hver dag. Alle trenger sosial støtte i vanskelige tider. Ved å snakke med noen som kjenner deg hver dag, kan du både få følelsesmessig støtte og idéer og inspirasjon til løsninger hvis du trenger det. Sett gjerne opp en fast avtale om å ringe en venn. Har du ingen du føler du kan snakke med, så kan du benytte en av telefontjenestene som nå finnes tilgjengelig, for eksempel
    https://www.psykologforeningen.no/publikum/trenger-du-noen-aa-snakke-med

Vi håper noen av disse rådene kan komme dere til nytte. Ta vare på dere selv!

.
.

Vil du dele dette med noen andre?