Samliv og seksualitet endres når partneren får en sjelden diagnose

Publisert: 24. juni 2016

Læring

Det kan være vanskelig å finne tilbake til hverandre som par når en diagnose med en rekke fysiske og psykiske utfordringer blir en stor del av livet. Likevel er det viktig å ta vare på hverandre og ikke glemme parforholdet og intimiteten.

Når noen vi er vant til å være likestilt partner med får en sjelden diagnose kan hele samspillet forandre seg.

– Plutselig kan roller, ansvar og omsorg endres, og det samme kan drømmer, behov, bekymringer, holdninger og hvor opptatt man er av sex. Det kan være utfordrende for begge parter, forteller Mette Wallace. Hun er helsesøster, uroterapeut og spesialist i sexologisk rådgiving ved NACS (Nordic Association for Clinical Sexology).

En stor del av personligheten
I dagens samfunn er det stort fokus på sex og prestasjoner og mindre på nærhet, følelser og kjærlighet.
– Likevel er seksualitet en integrert del av ethvert menneskes personlighet, noe som ikke kan skilles fra andre sider av livet. Det handler ikke om selve sexakten, men i energien som driver oss mot å søke kjærlighet, varme og nærhet, understreker Wallace.

Hun forklarer at seksualitet uttrykkes i hva vi føler, hvordan vi beveger oss, hvordan vi berører og blir berørt av andre, og at den påvirker tanker, følelser, handlinger og samspill.
Wallace sier at man må passe på å gi seksualiteten plass og mener helsevesenet må være behjelpelige med råd.
– Stiller helsevesenet relevante spørsmål? Tar de seg i det hele tatt tid til å nevne seksuell helse? Og føler personenen med diagnose eller pårørende seg trygg på å ta opp spørsmål og tanker rundt seksualitet? Ofte husker helsepersonell på å trekke inn seksualitet som et legitimt område i rådgivning og behandling, men blir ektefelle eller samboer tatt med i disse samtalene? Det bør de bli, mener Wallace.

Danning av selvbildet
En persons selvbilde kan endre seg når man får en diagnose.
– Når selvoppfatningen; alt du tror, vet og føler om deg selv endres, er det lett at det går utover både selvtillit og selvrespekt.

Dette er også kroppsbildet en del av. Man vurderer sitt eget fysiske utseende, og bekymrer seg for eller er tilfreds med kroppen. Dette fokuset kan endres muligens etter at man får en diagnose.
– Man lurer på om man er den samme som man var før man ble syk. Er fremdeles attraktiv? I tillegg frykter man kanskje at partneren skal forlate en eller man tenker på å gå selv fordi man blir så utrygg.

Det er mange endringer som kan gi utfordringer i et samliv.
– Den som har fått diagnosen kan oppleve trøtthet eller apati, søvnforstyrrelser, evnen til å ta initiativ kan svekkes, og utseende og kropp endres. Plutselig trenger man kanskje mye mer hjelp en før, og rolleendringene i forholdet kan være store. Når en kjæreste må vaske og stelle partneren sin, men også være intim kan være vanskelig for begge parter.

Et annet problem kan være når mage og tarm skaper utfordringer.
– Man blir redd for å ikke være ren nok, lukte vondt og at det skal skje et uhell. Dermed tør vi kanskje ikke å være intime og det kan være fare for isolering.

Må tørre å snakke sammen.
Wallace understreker at partnere må tørre å prate sammen.
– Tør man å ta opp tema som angst, tristhet, nedsatt lyst, endret selvbilde og attraksjon, tørr skjede, avføringsproblematikk og impotens? Det kan være vanskelig, og misforståelser kan lett oppstå.

Hun anbefaler å ta tak i hva paret likte å gjøre seksuelt sammen tidligere. Kanskje var nærhet, prat og kos før selve sexen et høydepunkt man kan finne tilbake til?
– Mange opplever også sorg og skyldfølelse for å ikke kunne gi det man egentlig ønsker til partneren, og ender med å ha sex mot sin vilje. Det kan også hende at man drømmer om en type sex partneren ikke har mulighet til å gi.

Hun anbefaler spesielt å snakke sammen om problemer knyttet til impotens og mangel på sexlyst.
– Dette er det også viktig å snakke med legen om.

Hun råder par i denne situasjonen til å prioritere tid til nærhet, kos og sex i hverdagen. Det kan også være lurt å planlegge sex ut fra når den fysiske formen er best.
– Sørg også for å ha det godt med egen seksualitet og å le sammen. Sex skal også være gøy! Og det er lov å søke hjelp om man strever, understreker hun.

Vil du dele dette med noen andre?