Trening og fysisk aktivitet for personer med Charcot-Marie-Tooth sykdom

Publisert: 22. februar 2022

Foto av en dame som går med staver i skogen (Foto: ft-nrw, CC BY SA 3.0)
Vi har delt vår kunnskap om trening og fysisk aktivitet for personer med Charcot-Marie-Tooths muskeldystrofi i en fagartikkel i Fysioterapeuten. Les kort sammendrag eller hele artikkelen her.

.
Kort sammendrag:
Charcot-Marie-Tooth sykdom er en arvelig nevromuskulær tilstand som i hovedsak rammer nervene i føttene. På grunn av flere symptomer som påvirker gangfunksjon og balanse, har personer med diagnosen redusert aktivitetsnivå. Artikkelen viser hvordan symptomer påvirker muligheten til å være i fysisk aktivitet, hvilke effekter trening og fysisk aktivitet har og hvilke anbefalinger og oppfølging fysioterapeuter som møter pasientgruppen kan gi. 
Forskningsgrunnlaget for fysisk aktivitet ved CMT er mangelfullt, men utholdenhetstrening og styrketrening på lavt til moderat nivå kan anbefales. Lystbetonte og sosiale aktiviteter kan også være gode arenaer for å drive fysisk aktivitet. En fysioterapeut kan bistå med å tilpasse aktiviteten etter behov, og det finnes hjelpemidler, ordninger og organisasjoner som kan bidra til at personer med diagnosen kan ha en aktiv livstil.
.

Artikkelen er skrevet av fagpersoner fra Norsk nevromuskulært kompetansesamarbeid, som Frambu er den del av.

Du kan lese hele artikkelen her:
Trening og fysisk aktivitet for personer med Charcot-Marie-Tooth sykdom

.
.

Vil du dele dette med noen andre?