Informasjon til deltakere
Om sommeren arrangerer Frambu flere leire for barn, ungdom og unge voksne med sjeldne diagnoser som har tilbud fra Frambu eller et av de andre sentrene for sjeldne diagnoser. Leirene arrangeres uten foreldre og varer i litt over en uke.
Informasjonen under må leses før man søker på leir:
Hva er leir?
Treffe andre og sprenge grenser
Leir på Frambu er ikke et ferie- eller avlastningstilbud, men et annerledes kurstilbud i form av et sosialmedisinsk tilbud til unge med sjeldne diagnoser, der selvstendighetstrening og sosialisering innenfor trygge rammer står sentralt. Frambuleir gir deltakerne mulighet til å få nye erfaringer, oppleve mestring gjennom deltakelse i nye situasjoner og aktiviteter og møte andre i liknende situasjon for å utveksle erfaringer og knytte nettverk. Det legges til rette for at deltakerne skal få mulighet til å sprenge egne grenser og oppdage nye muligheter.
Ingen dager er like
Dagene på Frambuleir fylles med gruppeaktiviteter både ute og inne, og tilbudene varierer fra dag til dag. Aktivitetene tilpasses deltakernes lyst, behov og ikke minst været. Inne frister blant annet sosialt samvær, videofilming, formingsaktiviteter og aktivitet i gymsalen og svømmebassenget. Utendørs blir friområdet rundt Frambu benyttet i stor grad, blant annet til skogsturer, bading i tjernet, padling, roing, ballspill, lek og klatring. Fisketur er også mulig, og noen ganger drar vi også på utflukter.
Unge, engasjerte hjelpere – med støtte fra Frambus fagpersoner
Hver leir har ca. 30-45 deltakere fordelt på grupper med rundt ni deltakere i hver. Leirledelsen består av fire personer med relevant faglig bakgrunn. Videre er leirene bemannet av like mange unge og engasjerte gruppeledere og hjelpere. Disse er som regel mellom 20 og 30 år og er studenter eller nyutdannede med erfaring fra helsefaglige, pedagogiske eller andre samfunnsorienterte studier. Leirledere og hjelpere bor på Frambu sammen med deltakerne under hele leiren. Hver gruppe følges opp av en fagperson fra Frambu som veileder og bistår leirpersonalet, men i liten grad har direkte oppfølging av deltakerne.
..
Hvem kan delta på Frambuleir?
Frambuleir er åpen for barn, ungdom og unge voksne som har en diagnose som hører hjemme ved et av kompetansesentrene i den nasjonale kompetansetjenesten for sjeldne diagnoser.
For å kunne vurdere hver enkelt søknad og legge til rette for en best mulig leiropplevelse for alle, ber vi om ærlige og utførlige svar på alle spørsmålene i søknadsskjema, uansett om deltaker har vært på leir tidligere eller ikke. Dette vil danne grunnlag for planlegging og ressursfordeling på leir.
Vær oppmerksom på at deltakerne må kunne være med på hele leiren.
Deltakerne kan ha moderate kommunikasjonsvansker eller hjelpebehov, men på grunn av leirenes program, organisering og bemanning, vil ikke leir nødvendigvis passe for personer med omfattende kommunikasjons- og hjelpebehov, krevende psykiske plager eller store adferdsproblemer og/eller store sosiale vansker. Vår erfaring er at andre tilbud fra Frambu som regel vil være bedre egnet for disse. Ta eventuelt kontakt med faglig koordinator for leir dersom du har spørsmål rundt dette.
Ettersom selvstendiggjøring er et sentralt mål for leirene, er det i utgangspunktet ikke anledning til å ha med egne assistenter på leir. Dersom man har BPA til vanlig, og er avhengig av å ha med disse for å kunne delta på leir, kan det i enkelte tilfeller gjøres unntak. Dette må avklares nærmere med leirledelsen og avhenger blant annet av overnattingskapasitet.
Deltakerne bor på dobbeltrom eller dubletter, og spiser måltider sammen i vår kantine. Vi legger til rette for de som har meldt inn spesielle diettbehov i søknaden. Det er fokus på tydelighet og forutsigbarhet ved mat- og spisesituasjoner, og derfor viktig at deltakere ikke har med seg egen mat, drikke eller godteri på leir.
Deltaker/foresatt/verge må sikre at eventuelle medisiner som deltaker benytter, leveres inn i tråd med medisinskjema som de som får plass på leir skal fylle ut.
Innleid helsepersonell har ansvar for å dele ut eventuelle medisiner på leir. De foretar enklere medisinske vurderinger og oppfølging, men der det oppstår akutte medisinske behov kontaktes legevakt/sykehus. Frambus lege har ansvar for å veilede og bistå medisinsk innleid personell, men vil i liten grad ha direkte oppfølging av deltakere.
Deltakerne er under faglig tilsyn av hjelpere på dag- og kveldstid, og vi har nattevakt i resepsjonen. Søkere som får plass på leir, vil motta mer praktisk informasjon i svarbrevet.
Dersom søker ikke har vært på kurs eller leir på Frambu tidligere, må diagnosebekreftelse legges ved søknaden (kopi av epikrise/svar på gentest).
Se omtale av den enkelte leiren i kurskalenderen for nærmere informasjon om søknadsskjema og aldersinndelingen på hver leir.
Leir passer ikke for alle
Av og til opplever vi at enkelte deltakere ikke mestrer det å være på leir og fungere i gruppe. Dersom en deltaker ikke finner seg til rette, bryter leirreglene gjentatte ganger eller har utfordrende atferd utover det vi kan møte på en forsvarlig måte, kan det derfor unntaksvis bli aktuelt å sende deltakeren hjem før leiren er over.
.
Hva koster det?
Deltakelse på leir er gratis for deltakerne. Utgifter til reisen dekkes av pasientreiser (bortsett fra fastsatt egenandel). Pasientreiser dekker også reiseutgifter for ledsager for de som trenger det.
Se www.helsenorge.no for mer informasjon.
Deltakerne må ha med seg en fastsatt sum til en felleskasse for å finansiere eventuelle utflukter og lignende. For deltakere som er i arbeid, er det vanlig å benytte sykemelding eller søke arbeidsgiver om velferdspermisjon for å kunne delta.
.