Energiøkonomisering i hverdagen – å klare det man må og vil
Mange som har en sjelden diagnose eller funksjonsnedsettelse kan oppleve å bli fort sliten og føler at man ikke har nok energi til å delta i alt det man ønsker.
Det kan være vanskelig å finne en god balanse mellom aktivitet og hvile. Smerter, nedsatt bevegelighet, redusert styrke, vansker med pust og flere andre årsaker kan gjøre det nødvendig å vurdere hvordan man best mulig kan planlegge og gjennomføre aktiviteter hensiktsmessig.
Det finnes flere måter å planlegge og fordele kreftene på. Behovet for tilrettelegging og hvilke tiltak som er riktig for hver enkelt må vurderes individuelt og gjerne i samarbeid med en ergoterapeut.
Her er noen eksempel på hva man kan gjøre for å oppleve å klare mer i hverdagen:
Planlegge
- Sett av god nok tid, så du ikke trenger å stresse.
- Planlegg ut fra når på dagen du er minst sliten/har minst smerter, slik at aktiviteter som du opplever krever mye (for eksempel dusj/bad) legges til den tiden.
- Legg fram eller få noen til å hjelpe deg med å legge fram det du trenger før aktiviteten starter.
- Ta planlagte pauser før du føler deg utslitt!
- Se uka som en helhet. Det som skjer på tirsdag kan påvirke hvordan du føler deg på onsdag eller torsdag. For eksempel kan rengjøring av hjemmet fordeles over flere dager.
Hjelpemidler og tilrettelegging
- Bruk av manuell eller elektrisk rullestol over lengre avstander kan bidra til å spare krefter så det er overskudd igjen når man kommer fram.
- Bruk hjelpemidler i dagliglivets aktiviteter (som for eksempel småhjelpemidler på kjøkken og bad).
- Et trillebord kan bidra til at du får med deg ting som er tunge å bære, eller flere ting samtidig, så du slipper å gå mange turer fram og tilbake.
- Plassér mest mulig i arbeidshøyde så du slipper å strekke deg eller stå mye.
- Vurder innredning og romfordelingen i hjemmet ditt. Har du for eksempel soverom i andre etasje og bad i første, og du bruker mye krefter på å gå opp og ned trappen kan det være en ide å flytte inn på soverommet i første etasje. For noen er det kanskje nødvendig å vurdere å tilpasse huset med et ekstra bad, soverom eller lettere og tryggere trapp og inngangsparti.
- Pass på hvordan du sitter eller står når du er i aktivitet. Har du behov for arbeidsstol på kjøkkenet? Støtte under armene når du jobber eller skal spise?
- Les mer her:
– Hjelpemidler
– Rettigheter knyttet til hjelpemidler
Prioritere
- Er det noe du kan velge bort? Prioriter tid til aktiviteter som er viktig for at du skal ha det bra. Hverdagen består ofte av mange aktiviteter vi må gjøre og en del aktiviteter vi bør gjøre. Det er viktig å også ha tid og krefter til de aktivitetene vi vil gjøre. Dette kan kalles «påfyllsaktiviteter». Hvilken type aktivitet dette er vil være individuelt. For noen er det å være alene å lese en bok det som «gir krefter» mens for andre kan det for eksempel være å møte venner på kafe. For å ha tid og å klare å delta i disse aktivitetene kan det av og til være nødvendig å prioritere vekk andre aktiviteter.
- Vurder hva du trenger hjelp/assistanse til og hva som er viktig for deg å utføre selvstendig. Les om brukerstyrt personlig assistanse her
Dersom du ønsker veiledning om og kartlegging av behov for hjelpemidler og tilrettelegging kan du ta kontakt med ergoterapeut i kommunen.
Denne artikkelen ble faglig oppdatert i desember 2019
.